Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

När det regnar har hälften redan gett upp

Tillbaka till blogg

3. september 2024

Sommaren med sin värme och ljus börjar närma sig sitt slut, och vi går in i en tid av jobb, ansvar och strikta scheman. Många undrar nog vad som egentligen hände, och nu väntar en lång vinter. Känner du att detta är en dyster tid? I den här artikeln reflekterar Fredrik Sträng, en av Sveriges ledande höghöjdsklättrare och en uppskattad talare, över fördelen med att utveckla en positiv attityd och delar med sig av strategier för att undvika att dras ner i vintermörkrets melankoli.

”Fler drömmar har gått förlorade på grund av uppgivenhet än på grund av misslyckanden.”

En grå och regnig höstdag finner jag mig själv ute i skogen, småjoggande på plats, med huden knottrig av kylan. Snart ska jag ge mig ut i den blöta skogen, utrustad med karta och kompass, på jakt efter kontroller. Du kanske minns orienteringen från skoltiden? Av någon anledning lyckades just denna aktivitet alltid sammanfalla med regniga, blåsiga dagar, vilket ledde till en bitter eftersmak hos många. Du kanske tänkte, aldrig mer! Men här står jag vid startlinjen, genomblöt och frusen redan innan jag ens har börjat. Men förhållandena är lika för alla. Och vet du vad? När det regnar har redan hälften gett upp! Med den insikten tänker jag: Jag har redan besegrat hälften av mina konkurrenter, och idag tänker jag kämpa och vinna!

Det finns ett ”bio-hack” du kan använda för att motverka nedstämdheten som kan följa med höstens regniga dagar och sommarens slut. Men först, låt oss analysera din kroppshållning när du är nere. Kanske böjer du ryggen likt en kutryggig figur? Kanske sänker du hakan så att huvudet känns tungt? Eller kanske stirrar du ner i marken? Prova istället att räta upp ryggen, lyfta bröstet stolt och andas djupt genom näsan. Lyft huvudet och titta upp, så att ögonen vänds mot din pannlugg. Se till att lyfta blicken så högt som möjligt. Sedan, le. Skratta om du känner för det! Överdriv denna kroppshållning. Försök nu tänka en negativ tanke medan du ler och stirrar upp i taket – det är omöjligt!

För att bekämpa nedstämdhet är det viktigt att bryta den negativa spiralen så tidigt som möjligt. Precis som vid sjukdomar, ju tidigare man identifierar problemet och börjar behandlingen, desto större är chansen att bli frisk. Det kan kännas löjligt, men att knyta näven och repetera ett positivt mantra för sig själv, som ”Jag klarar det här, jag klarar det här, jag klarar det här”, fungerar nästan som en självuppfyllande profetia. Om du inte tror mig, fundera över hur dina tankar låter när du tvivlar på dig själv och ditt självförtroende vacklar. Människor som är nedstämda tenderar att hitta problem till varje lösning, och att tänka att det inte är någon idé att ens försöka. Man vill ju undvika att bli besviken om man misslyckas, eller hur? Men lyckligtvis är dina tankar under din egen kontroll, och de kan vara din bästa medicin. Så varför skulle det vara fånigt att manifestera positiva tankar, när vi så ofta accepterar att gå runt och tänka negativa tankar?

Jag slås av hur många svenskar som klagar på vädret och hellre vill ha en grå, snöfri vinter i Stockholm än ett knarrande vitt snötäcke. Om svensk vinter är så outhärdlig, varför inte flytta söderut? I SVT hyllade humorserie ”Hip Hip” träffar karaktären Tiffany några turister och säger på knagglig engelska: ”In Sweden, people are very sad, it’s because it’s mulet.” För ett decennium sedan rapporterade SMHI att det var 2,5 soltimmar i Stockholm under två månader. Även jag började reflektera och tänkte: ”Ja, det har varit ganska mörkt ute ett bra tag nu!” Men det är lättare sagt än gjort att flytta till solen, så vilka steg kan man ta utan att behöva förändra hela sitt liv? Vilka strategier kan du använda för att hantera vintern?

Morgonrutiner: Skapa en morgonrutin som du ser fram emot, som att starta dagen med en hälsosam frukost, en promenad, lyssna på din favoritpodd eller yoga.

Meditation: Meditation kan lugna sinnet och minska ångest. Det finns många appar och guidade meditationer som kan vara till hjälp. Jag rekommenderar ”Waking Up” med Sam Harris.

Tacksamhetsövningar: Skriv ner tre saker varje dag som du är tacksam för. Detta kan hjälpa dig att fokusera på det positiva. Ofta fastnar vi vid det som inte går som vi vill, så denna övning kan vara ett kraftfullt verktyg.

Träning: Regelbunden fysisk aktivitet är en av de mest effektiva metoderna för att minska stress och ångest. Det frigör endorfiner som får dig att må bättre. Dessutom hjälper det dig att hålla dig i form.

Utomhusaktiviteter: Fortsätt vara ute i naturen även efter sommaren. Höstpromenader eller andra utomhusaktiviteter kan hjälpa till att upprätthålla en känsla av frihet och lugn. Naturen har en läkande effekt, men se till att inte stirra på mobilen under tiden – det stör den positiva effekten av att vistas i naturen.

Håll kontakten: Umgås med vänner och familj regelbundet. Socialt stöd är viktigt för att minska känslor av ensamhet och ångest.

Prata om dina känslor: Att dela dina känslor med någon du litar på kan hjälpa dig att bearbeta och hantera din ångest.

Långsiktiga mål: Ha något att se fram emot, som en resa, ett projekt eller en konsert.

Se övergången som en ny start: Istället för att se hösten som slutet på sommaren, se den som början på något nytt. Detta kan hjälpa till att vända ångest till förväntan.

Sammanfattning:

Min far lärde känna en svensk som bott i Texas i flera år, där regn inte är särskilt vanligt. Han blev galen av frånvaron av regnljud på taket. Det var först när han insåg att han saknade regnet som han började uppskatta det. Hemma i Sverige hade han tagit det för givet. Ljudet av regn på taket hade en lugnande effekt, så i desperation vinklade han sina sprinklers för att efterlikna regnet på taket. Resultatet? Han sov bättre på nätterna.

Vi ska vara tacksamma för att vi har årstider i Sverige. Många länder har inte samma växlingar som vi har. Det finns en skönhet även i regniga och disiga novemberdagar, om vi tillåter oss att se den. Istället för att se den kommande vintern som en plåga, vet jag att det är kontrasterna som gör att vi uppskattar sommaren när den återvänder. Det vore inte lika speciellt med färskpotatis och nyplockade jordgubbar året om. Det vore inte lika magiskt för barnen om det var julafton varje dag. Det vore inte lika spännande att följa Vasaloppet om det hölls varje dag under vintern.

Precis som när jag är borta på en två månader lång Himalaya-expedition, utan kranvatten och elektricitet, blir jag otroligt tacksam för de bekvämligheter vi ofta tar för givet när jag återvänder till Sverige. Så se inte slutet av sommaren som en förlust. Se det som att du säger farväl till en nära vän, och att du med glädje ser fram emot att träffa hen igen nästa år!

Lycka till!

// Fredrik Sträng – för att boka en föreläsning eller läsa mer, klicka här!

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.