Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Sissela Kyle

Sissela Kyle är en älskad skådespelare, men också dotter till Nordens första professor i kvinnohistoria. I sina föreläsning tar hon oss med på en feministisk resa, både i dåtid och nutid.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Skicka en förfrågan utan förpliktelse på Sissela Kyle

Därför ska du boka Sissela Kyle

  • Det som syntes omöjligt för 100 år sedan är en självklarhet idag, vad är morgondagens utmaningar? I den här föreläsningen ger Sissela sin personliga vinkling och reflektioner med avstamp i tiden för 100 år sedan.
  • Sissela Kyle har många år i branschen och är en av våra mest älskade komiker och skådespelare. Att se henne gestalta historien och kvinnokampen är både en spännande, viktigt och inte minst en mycket rolig upplevelse.
  • Behöver du få upp glöden för kvinnokampen, eller behöver kanske företagets medarbetare utbildas inom feminism? Då är det här föreläsningen för dig.
Hur fick kvinnor i Sverige rösträtt och vad har egentligen hänt sedan dess? Det här är några av de viktiga frågor som Sissela Kyle tar upp i sin populära och fartfyllda föreläsning. För att kunna gå framåt är det viktigt att veta sin historia, något som du får göra under denna färgstarka, roliga, allvarsamma men också mycket viktiga timme.
Läs hela profilen: Sissela Kyle

Skicka en förfrågan utan förpliktelse på Sissela Kyle

Föreläsningar

Sissela Kyle föreläsning: Mitt liv som anhörig

En dag hösten 2004 gick det inte längre. Situationen för min pappa var ohållbar. Ett telefonsamtal senare och en handläggare som frågade

– Och du är anhörig?  

Ja… det är precis det jag är, anhörig. 

  • Så började en tid präglad av möten och samtal med omsorgs-och biståndspersonal. Jag har följt mina båda föräldrar både på avstånd och närhet. Min erfarenheter kretsar kring kampen för att  behålla respekten och kämpa för värdigheten med mer eller mindre  förstående handläggare och omsorgspersonal. 
  • Den goda viljan blandat med bristen på inlevelse och den ständiga jakten på ekonomisk effektivitet som präglar verksamheten. I alla tider har ålderdomen inneburit problem.  Var skall de vara, de som inte längre har kraft och ork att vara till nytta? 
  • I bästa fall kunde familjen ta hand om dem, kanske fick de bo på det så kallade undantaget, kanske fanns någon hemmadotter som  kunde ägna sitt liv åt de gamla. Annars fanns fattigstugan där gamla och värnlösa fick bo. Kyrkan tog en del av ansvaret och så  småningom kommunen. Långvård och ålderdomshem blev en kommunal angelägenhet. Ända fram till 1958 sorterade äldreomsorgen under fattigvården och präglade också vår syn på vården av äldre. 
  • Mycket har hänt och numera är kvarboendeprincipen rådande där de äldre så länge som möjligt bor kvar i hemmet med stöd av hemtjänst och anhöriga. 
  • I sin föreläsning tar Sissela oss med på sin resa från sitt första arbete inom långvården på 70-talet fram till mamma Gunhilds begravning 2013.
Gör en förfrågan: Sissela Kyle Mitt liv som anhörig

Sissela Kyle föreläsning: Rösträtten, kampen och min feministiska mamma

I år är det exakt hundra år sedan svenska kvinnor för första gången fick gå till valurnorna som myndiga medborgare. 100 år av fortsatt kamp för varje steg av förändring. I denna upplysande föreläsning om kvinnans väg framåt mot självständighet, framförd med kunskap och humor tar Sissela Kyle med oss på en resa i förändringens tid.

  • Sisselas mamma Gunhild Kyle föddes 1921 och blev Nordens första professor i kvinnohistoria. Vad är det och hur har det sett ut över tid? Hur såg livet ut för hennes feministiska mamma, hur var hennes resa och hur ser det ut när hon blir gammal. Vad möter hon i vården och hur ser kvinnokampen ut idag?
  • Vi får ta del av anekdoter och historier om vägen till medvetenhet. Vad kan vi lära oss av historien och varför ska vi dra öronen åt oss när det talas om kvinnans väsen och dess natur?
  • Sissela berättar om erfarenheter och möten från sitt yrkesliv och om att ha en pionjär till mamma i en fartfylld, rolig och tankeväckande föreläsning.
Gör en förfrågan: Sissela Kyle Rösträtten, kampen och min feministiska mamma
Foto: Anna-Lena Ahlström

Sissela Kyle

Hur kvinnokraft förändrar den politiska kartan i Sverige, både då och nu

Hur såg egentligen kvinnokampen ut förr och vad har förändrats i nutid? Vad behövs för att vi ska fortsätta röra oss framåt? När man tänker på det är det ganska svindlande att inse att det bara var 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Trots att det inte är speciellt länge sedan ser vi idag rösträtten som en självklarhet, men det är viktigt att inte glömma de kvinnor som gick före.

Sissela Kyle har många beröringspunkter med denna kvinnokamp. Hennes mamma, Gunhild Kyle, var Nordens första professor i kvinnohistoria. Hur var det egentligen att vara dotter till en sådan föregångare? Det får du veta under föreläsningen.

Sissela har även gestaltat Fröken Friman i den populära tv-serien Fröken Frimans krig, en kvinna som gick i bräschen för kvinnlig rösträtt. Till erfarenheterna får man även lägga en lång karriär som både skådespelare och komiker. I föreläsningen får du därför ta del av anekdoter från Sisselas eget liv och karriär med avstamp i feminismen. Hur har den sett ut i denna populära men också hårda bransch? Vad har egentligen hänt över tid?

Sissela är som bekant en mycket duktig komiker, något som tydligt märks under föreläsningen trots att den berör ett allvarligt ämne. För den som både vill skratta men även förkovra sig är den därför ett riktigt bra val.

Skicka en förfrågan utan förpliktelse på Sissela Kyle

Behöver du hjälp?

Telefon: 031 38 37 000

E-Mail: kontakt@athenas.se