Richard Tellström
5.00 av 5
Toppbetyg!5 av 5
Våra förväntningar uppfylldes med råge. Det kändes som han gjort föreläsningen enbart för oss. Vi kände oss priviligierade.
Helena Svedrin, lärare
Ölands utbildningscenter
5.00 av 5
Toppbetyg!5 av 5
Våra förväntningar uppfylldes med råge. Det kändes som han gjort föreläsningen enbart för oss. Vi kände oss priviligierade.
Helena Svedrin, lärare
Ölands utbildningscenter
Njutningsmedel, statussymbol, terapi och ett fönster in till din identitet. Mat är så mycket mer än en näringskälla. Undersökningar har visat att ditt brödval kan avslöja vilket parti du röstar på, att man kan väcka undernärda åldringars aptit med historiskt korrekt servering och att frukosten är dagens viktigaste måltid – för den som tycker om att äta frukost. Richard Tellström har medverkat i program som Historieätarna och kan berätta vad det du har på tallriken säger om dig.
Idag äter människan inte för att överleva, utan för att leva i gemenskap.
5 av 5
Våra förväntningar uppfylldes med råge. Det kändes som han gjort föreläsningen enbart för oss. Vi kände oss priviligierade.
Helena Svedrin, lärare Ölands utbildningscenter
5 av 5
Richard är oerhört bra och intressant att lyssna på, speciellt om man jobbar med mat som vi gör. Hade gärna haft en ännu längre frågestund då vi verkligen fick bra input till vår verksamhet då. Stort tacK!
Sofia Olsson, Chef Innovation & konceptutveckling ICA Sverige AB
5 av 5
Superbra! Richard var väldigt intressant och aktuell.
Eva Helén - Utvecklingsstrateg Södertälje Kommun
5 av 5
Engagerad och tog sig tid före och efter föreläsningen med frågor.
Beng Lindholm - Verksamhetsansvarig Österbybruks Herrgård
5 av 5
Richard är en mycket trevlig och engagerad föreläsare. Han bjöd våra åhörare på en spännande "resa" kring julmatens historia. Åhörargruppen visade stort intresse och vi fick mycket positiva kommentarer om föreläsningen efteråt.
Pernilla Karlstedt, Aktivitetssamordnare Kungsholmens stadsdelsförvaltning
5 av 5
Otroligt nöjda, föreläsaren har en hög närvaro och förmedlade väldigt relevant kunskap i ett format som jag upplever både lättillgängligt och faktaspäckat. Nådde verkligen väl fram till målgruppen för det här tillfället!
Josefin Uhnbom, Strateg Region Sörmland
5 av 5
Mycket uppskattad föreläsning av Richard och passade perfekt till temat. Perfekt med kopplingen lantbruk, mat och historia. Det kopplat med mycket humor passade perfekt.
Martin Claeson, Mässansvarig, affärsutvecklare AT Event
5 av 5
Den var väldigt givande och låg på en väl avvägd nivå för målgruppen. Vi tyckte framförallt om att det gavs konkreta tips på hur en hembygdsgård kan jobba för att inkludera med historisk mat och mat generellt. Det var lätt att hänga med men var fortfarande kunskaps och informations-späckat så vi och deltagarna är glada för att det spelas in så att man kan ta del av all kunskap ännu en gång. Föreläsningen nådde verkligen upp till våra förväntningar!
Hushållningssällskapet Västra
Torkade pellets innehåller allt vi behöver för att överleva: näring, energi och fibrer. Det är mycket billigare och dessutom mer miljövänligt än “riktig” mat. Ändå väljer vi att inte äta det. Varför? Richard Tellström forskar i hur vi människor gör när vi väljer mat och vad maten säger om oss, våra förfäder och den tid vi lever i.
Richard Tellström är etnolog, mathistoriker och docent i måltidskunskap. Han föreläser, jobbar som lärare i etnologi vid Stockholms universitet och expert vid Institutionen för stad och land; SLU Future Food, Sveriges lantbruksuniversitet.
Tellström har medverkat som redaktör och historisk researcher i tv-program som Historieätarna, Landet Brunsås, Bye Bye Sverige och långfilmer som Sameblod och Den allvarsamma leken. Hans sommarprat i P1 2017 blev snabbt ett av de mest lyssnade.
Han är författare inom området matkultur med uppskattade verk bakom sig som Från krog till krog: svenskt uteätande under 700 år (2018) ut som han skrivit tillsammans med Håkan Jönsson, Hunger och törst : svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör (2015)
Richard Tellström har en bred vinkel på sina föreläsningar som anpassas efter målgrupp, allt från den breda allmänheten till måltidspersonal på skolor och i offentliga verksamheter.
“Vi äter inte för att överleva, utan för att leva.”
Det är samma längtan efter nytt som gör att vi behöver nya filmer, nytt klädmode och nya böcker.
Vi väljer helt enkelt variation för att nya ideal utmanar vårt tänkande. På samma sätt söker vi också variation i vår mat, som också är ett kulturellt uttryck.
Vilka råvaror du använder, hur du väljer att tillaga och servera – allt detta säger något om samhället du lever i, dina värderingar och idéer om vilka grupper du vill tillhöra.