Många av de människor som kommer till Sverige i dag har inga, eller dåliga, erfarenheter av en stat. Att förstå hur klanbaserade samhällen fungerar är en nödvändighet, både för att förstå utrikespolitiska händelser och för ett effektivt integrationsarbete. Under en föreläsning med Per Brinkemo får du höra om allt mellan klan och stat.
Per Brinkemo är journalist, författare och föreläsare. Han har jobbat för tidningar som Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Expressen och för tv-program som Dokument Inifrån och Uppdrag Granskning. 2009 började han jobba i Somalilandföreningen – en somalisk förening i Rosengård i Malmö. Under åren där lärde han sig mer om vad det innebär att komma från ett klansamhälle till en av världens starkaste stater – Sverige. 2014 utkom han med boken “Mellan klan och stat – somalier i Sverige”.
Men det handlar inte bara om somalier. Per Brinkemo poängterar att alla samhällen, även det svenska, är sprunget ur klansamhället. Klanen är fortfarande den dominerande sociala organisationsformen i stora delar av världen och många som kommer till Sverige i dag är präglade av ett starkt klan-tänk, på samma sätt som vi svenskar är präglade av en lång relation till en stat.
Alla bär vi med oss erfarenheter, som förstås är individuella. Men det finns en del generella mönster som vi har stor nytta av att förstå, mönster som Per Brinkemo hjälper oss att få syn på.
Boka en aktuell och spännande integrationsföreläsning här hos Athenas!