Annika Carlsson Kanyama har forskat om konsumtionens klimatpåverkan sedan mitten av 1990-talet, både på Stockholms universitet, Totalförsvarets forskningsinstitut och KTH. Hon har doktorerat i naturresurshushållning och är docent i industriell ekologi vid KTH. Annika var tidigt intresserad av miljöfrågor och skaffade sig som ung en praktisk lantbruksutbildning i Sverige vars kunskaper hon tog med sig till Franska Guyana där hon startade en egen gård. Hon har också arbetat med markvårdsfrågor i Tanzania samt som miljöinspektör i flera kommuner. Hon doktorerade år 1999 med en avhandling om konsumtion och klimat, något som vid den tiden var ett nytt ämne. Sedan dess har hon på olika sätt forskat om sambandet mellan klimat och konsumtion, ofta med fokus på mat. Hon har väldigt ofta samarbetat med forskare med en beteendevetenskaplig bakgrund och också breddat forskningen till att omfatta hur anpassning kan ske till ett förändrat klimat samt miljö-och sociala fördelar med stadsodling Annikas forskning har ofta haft ett stort allmänintresse vilket lett till många föredrag och mediaframträdanden. Idag brinner hon för att sprida forskningsresultat som på olika sätt kan bidra till den klimatomställning som det blir alltmer bråttom att genomföra. Även om alls inte allt ansvar för den omställningen ligger på konsumenterna så tror hon att utan ett konsumentengagemang blir omställningen svår. Vill du lära dig mer om hållbarhet, miljö och klimat? Boka en föreläsning med Annika Carlsson Kanyama redan idag!