Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Vi behöver nya perspektiv i Almedalen!

Det borde vara självklart att vi både vill ha och behöver nya perspektiv.  Inte bara i Almedalen, utan i alla dylika sammanhang. Nya människor, nya röster, nya erfarenheter. Men det är inte självklart. 

För dig som inte har varit i Visby under Almedalsveckan så vill jag börja med en kort beskrivning: 

Under några sommardagar fylls Visbys innerstad med människor från många delar av Sverige, men framförallt från Stockholm. Politikerveckan, som gotlänningarna refererar till, har egentligen inte jättemycket med politik att göra. Det är många politiker på plats och det snackas mycket politik, men det är ännu mer snack om business. 

Om jag fick summera Almedalsveckan med ett ord så skulle jag nog säga “samhällsutveckling”, för det är egentligen vad alla pratar om. Vad har hänt sedan sist? Vad kan bli bättre? Vem har gjort något coolt? Hur tar vi bäst ta oss an olika utmaningar? 

Som aktiv besökare skulle din dag förmodligen fyllas av panelsamtal och lite mingel. 

Som aktiv besökare är du förmodligen också vit, 35-50 år och jobbar som konsult. 

Som aktiv besökare börjar du efter ett par år känna igen panelisterna och moderatorerna. 

“Samhällsutveckling” är en tematisk summering av Almedalsveckan, men det är inte direkt applicerbart på själva veckan. Den tycks liksom ha stagnerat och snarlika människor, perspektiv och röster ges utrymme år efter år. 

En av de tydigaste fördelarna med att inkludera nya perspektiv är den ökade förståelsen och insikten kring olika samhällsproblem och utmaningar. Genom att låta olika synsätt och erfarenheter komma till tals kan vi öppna upp för nya lösningar och möjliga vägar framåt. Det handlar inte bara om att erbjuda en plattform för olika röster, utan också om att skapa en miljö där idéer och innovation kan blomstra. När vi utmanar etablerade tankemönster och idéer så öppnar vi dörrar för nya tillvägagångssätt och möjligheter. 

Sedan är det att hoppas på för mycket, men jag vill ändå inkludera att demokratisk representation är centralt i behovet av nya perspektiv i Almedalen. För att demokratin ska fungera måste olika grupper och samhällssektorer vara representerade och känna sig inkluderade. Almedalen bör vara en plats där alla känner sig välkomna att delta och där deras åsikter och erfarenheter tas på allvar. Och slutligen så är det en slags framtidssäkring: genom att inkludera nya perspektiv och röster kan Almedalen och liknande forum fortsätta att vara relevanta och betydelsefulla, samtidigt som det lockar helt nya deltagare. Nya perspektiv föder nya perspektiv. 

Om du delar åsikten att det behövs nya perspektiv i Almedalen och liknande forum så vill jag uppmuntra dig att bjuda in nya människor. Bjud med folk som annars inte får en inbjudan. Dela information till folk som annars inte tar del av den. Sänk trösklarna. Var en del av förändringen! 

// Anna Blixt

Skicka en förfrågan på Anna Blixt

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Anna Blixt

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Anna Blixt till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

Anna Blixt är expert på inkludering och social arbetsmiljö. Hon hjälper organisationer skapa mer inkluderande arbetsplatser.