Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Tillsammans kan vi rädda liv och minska lidande. Det handlar om livet.

Marie Niljung

Marie Niljung föreläser om psykisk hälsa, suicid och psykisk livräddning.

Den 10 januari 2025 presenterade Regeringen den nya nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention. Äntligen! Kände jag, när jag läste den. För den bekräftar det jag själv pratat om de senaste 10 åren. Att det handlar om LIVET och att ALLA behöver vara med. Psykisk livräddning helt enkelt!

Psykisk livräddning i vardagen – Våga fråga, våga lyssna, våga agera

Ibland kan livet kännas överväldigande, och vi vet att många kämpar i det tysta. Men det finns sätt vi som medmänniskor kan stötta och rädda liv. Psykisk livräddning är som hjärt-och lungräddning; båda kräver kunskap, träning och de räddar liv. Det handlar inte om att ha alla svar, utan om att våga närma oss en människa i kris med omsorg, lyhördhet och praktiska verktyg.

Här är några konkreta tips när någon mår dåligt:

Våga fråga 

Många undviker att fråga hur någon mår egentligen, rädda för att säga och göra fel. Rädda för vad de ska göra med svaret.  Rädda för att våga fråga om suicidtankar. Det är även en farlig myt- att det skulle vara farligt att prata om suicid och tankar om att ta sitt liv. ”Väck inte den björn som sover” har du kanske hört? Men vet du, sanningen är att det är tystnaden som dödar. Men att våga fråga är ofta det viktigaste första steget. Fråga rakt men respektfullt, till exempel:
”Jag skulle behöva ställa en fråga om hur du mår, är det okej?”

”Jag är även orolig för att du tänker på att ta ditt liv, kan det vara så?”
Det kan kännas svårt, men du visar att du bryr dig och är beredd att lyssna.

Hittills har ingen blivit arg på mig för att jag frågat om suicidtankar, och jag har frågat många. Oftast möts jag av en lättnad och alla har svarat. Det vanligaste svaret är- Ja, jag har tänkt på att ta mitt liv men ska inte göra det. Och vet du- skulle personen bli arg för att jag frågar, ja, då får jag ta det- Hellre arg än död.

Våga lyssna

Du behöver inte ha lösningar. Du behöver inte veta hur du ska hjälpa din medmänniska. Det räcker långt att vara närvarande och lyssna utan att döma. Var ett stöd i tystnad och låt personen sätta ord på sina känslor. Du behöver inte heller veta vad du ska säga om någon berättar att den inte vill eller orka leva längre. Orden-”Jag vet inte vad jag ska säga” kan vara lugnande för den som brottas med livslusten. Undvik dock att säga- 

 ”Jag vet precis hur det känns.” Det är sällan till någon hjälp. Särskilt inte till någon som brottas med en kris, en sorg eller en sjukdom. Jag brukar säga att jag försöker förstå när jag möter en medmänniska som kämpar med något. Att försöka bemöta och ta emot det som sägs utan att bli arg, även om du skulle känna ilska, ta ett djupt andetag och säg hellre lugnt att du inte vet vad du ska säga. Försök att bemöta din medmänniska med respekt.  Även om jag har full förståelse för att bakom ilska gömmer sig ofta rädsla och det är klart att man kan bli rädd om någon berättar att hen inte vet om den orkar leva livet. Försök stå över din egen rädsla- det kan till och med rädda liv. Att istället känna tacksamhet för att jag får förtroendet att lyssna eller vara där. Det är stort. Jag vet det.

Våga agera

Om någon delar med sig av sina suicidtankar, agera:

  • Hjälp personen att söka hjälp, till exempel via vårdcentralen eller annan vårdenhet.
  • Om situationen är akut, ring 112. Du kan också följa med till den psykiatriska akutmottagningen.
  • Erbjud ditt stöd i vardagen – praktiska saker kan vara till stor hjälp när någon är inte mår så bra.

Inge hopp

Som ordspråket säger: ”This too shall pass.” Påminn personen om att svåra känslor kan vara tillfälliga och att det finns hjälp att få. Be om ett löfte att hålla ut, en dag eller timme i taget. Påminn om personen vad hen betyder för dig.

Fler tips för att stötta någon i kris

♥ Leta efter livslusten: Vad brukade personen tycka om att göra? Finns det något som kan ge glädje eller en känsla av sammanhang? Berätta gärna vad som ger dig själv livslust.

♥ Om någon säger att den inte orkar mer, var tydlig med dina känslor:
”Du får inte ta ditt liv. Jag vill att du ska leva. Du är viktig för mig.”

♥ Fundera över hur du själv skulle vilja bli bemött om du mådde dåligt – ofta kan det ge värdefulla ledtrådar.

Ta hand om dig själv också

När vi stöttar andra är det viktigt att inte glömma bort vårt eget välmående. Att hjälpa någon annan är en stark och fin handling, men det kan också vara känslomässigt krävande. Våga söka stöd om du själv behöver det. Be fler människor i din närhet om hjälp att stötta någon som är i kris.

Kom ihåg: DU kan göra skillnad. Psykisk livräddning börjar med små, modiga steg – att fråga, lyssna och agera.

Våga fråga. Våga lyssna. Våga agera.

Ta hand om dig själv och de omkring dig.

Skicka en förfrågan på Marie Niljung

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Marie Niljung

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Marie Niljung till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

Marie Niljung föreläser om psykisk hälsa, suicid och psykisk livräddning.

Gå till föredragshållarens profil