Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Rädsla får inte stoppa oss - grunden för ett lyckat inkluderingsarbete

Inom ledarskapets värld finns det en rädsla som smyger sig in och kan paralysera även de mest erfarna – rädslan för att bli stämplad som rasist, homofob eller sexist. Det är en komplex rädsla, en rädsla för att göra eller säga fel trots goda intentioner. Den här rädslan, att falla offer för en allt hårdare cancel-kultur, har skapat en passivitet som står i kontrast till vårt önskemål om modiga ledare och förebilder som lär av sina misstag. En ekvation som helt enkelt inte går ihop.

Grunden för att framgångsrikt arbeta med mångfald och inkludering bygger på en enkel sak – nyfikenheten att lära, och för att lära måste vi tillåtas att göra fel. Att genast ropa ”rasist” eller ”homofob” så fort någon trampar snett gagnar inte det, förhoppningsvis, gemensamma målet om jämlikhet och jämställdhet. Fokuset bör istället ligga på intentionen bakom handlingen. Det måste vara tillåtet att göra misstag.

Får man säga bög? Det är en fråga som jag då och då möts av under mina föreläsningar. Även om frågan kan verka enkel och kanske till och med trivial, så uppskattar jag den. Den signalerar mod att närma sig det okända, för låt oss vara ärliga, hur många av oss känner oss verkligen säkra när det gäller alla förkortningar, uttryck och begrepp som rör mångfald och inkludering? Frågor är en viktig påminnelse om att vi alla är på olika steg av vår kunskapsresa.

Som en person som på många sätt representerar mångfald har jag alltid hållit fast vid tanken att om jag vill att andra ska acceptera mig, inklusive mina fel och brister, måste jag ge samma chans till min omgivning. Acceptans handlar lika mycket om att ge som att få.

Är det då ok att säga eller göra precis vad som helst? Självklart inte. Men att, med goda intentioner, försöka, lära av sina misstag och förbättra sig måste vara en egenskap som vi alla värdesätter i våra ledare.

Och för att svara på frågan om man får säga bög – om du av någon anledning känner att du behöver kategorisera – så är det helt okej enligt min åsikt, särskilt eftersom jag själv använder begreppet. Kan jag lova att alla delar min syn? Givetvis inte. Men rädsla får inte stoppa oss från att försöka.

// Aaron Kroon

Skicka en förfrågan på Aaron Kroon

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Aaron Kroon

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Aaron Kroon till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

Aaron Kroon föreläser och debatterar om hur en inkluderande arbetsmiljö skapar mångfald, affärsnytta, innovationskraft och stärker dig som ledare. Aaron använder personliga erfarenheter som exempel.

Andra blogginlägg