Gå till huvudinnehållet Gå till footer

När du krattar, ge allt du har!

Fredrik Sträng
Fredrik Sträng
Bli inspirerad och motiverad att ändra dina tankemönster när höghöjdsklättrare Fredrik Sträng föreläser om viljestyrka.

Finner du dig i situationer där du ger järnet men tamejfan inget tycks bli gjort? Det är en myt att du kan göra flera saker samtidigt. Vi kan bara växla mellan olika uppgifter olika snabbt. Och i den här artikeln problematiserar Sveriges främsta höghöjdsklättrare, Fredrik Sträng, och uppskattade talare, framgången som kommer med att fullständigt hänge dig åt en uppgift åt gången.

”I hate plan B” –  Arnold Schwarzenegger

Lärlingen och den vise mästaren

En ung lärling reste till ett avlägset tempel i Thailand för att söka vägledning hos en erkänd andlig mästare. Han hade hört om mästarens insikter och såg fram emot att få ställa sina frågor. Men vid ankomsten upptäckte han att mästaren ständigt var omgiven av andra lärjungar, vilket gjorde det omöjligt för honom att komma nära.

Lärlingen, besviken över att inte kunna tala med mästaren, bestämde sig för att stanna och vänta på sin tur. Men dagarna gick, och möjligheten att närma sig mästaren verkade alltmer osannolik. Munkarna cirkulerade ständigt runt honom, vilket gjorde att lärlingen började tvivla på om han någonsin skulle få chansen att ställa sina frågor.

Med känslan av misslyckande och frustration satte sig lärlingen i trädgården, och medan han väntade på transport tillbaka, lade han märke till alla löv som låg utspridda på marken. En kratta låg intill, och utan att veta exakt varför, tog han upp den och började långsamt kratta bort löven.

Tiden gick, men lärlingen försjönk alltmer i sin uppgift. Löv efter löv krattades bort med stor precision och omsorg. Han lät all sin uppmärksamhet riktas mot arbetet framför honom, helt absorberad av aktiviteten.

Plötsligt steg mästaren ut ur templet och såg det arbete som lärlingen utfört. Med ett milt leende sade han: ”När du krattar, ge allt du har.” Sedan gick han vidare, utan att säga något mer.

Lärlingen blev mållös. Vad kunde mästaren ha menat? Det var först senare som lärlingen insåg att mästarens korta ord var en kraftfull lära: att det inte handlar om vad du gör, utan om hur du gör det. Att närma sig varje uppgift med fullständig närvaro och fokus, oavsett om det gäller att kratta löv eller utföra något annat, ger arbetet en djupare mening.

Denna insikt förändrade hans syn på livet, och lärlingen förstod att nyckeln till framgång i varje område handlar om att hänge sig helt och hållet till det man gör, istället för att distraheras eller bara halvvägs engagera sig.

Fokusera på berget

När jag klättrar uppför de exponerade kamrarna på ett 8000 meter högt berg, där varje steg kan vara livsavgörande, vad går egentligen genom mitt huvud? Tänker jag på om jag glömde stenplattorna hemma eller om jag glömde låsa dörren innan jag lämnade det trygga och bekväma Sverige bakom mig?

I baslägret på vår expedition bygger vi en struktur som nepaleserna kallar Stupa. Den består av noggrant arrangerade stenar som formar ett fyrkantigt torn, med böneflaggor som hänger från toppen och sträcker sig i alla väderstreck över lägret. Rökelse sprider sig från altaret, där heligt ris fyller aluminiumskålar och pryds av en klick jaksmör på toppen av risberget. Koppar med te och whiskey, bönerullar och små knippen enbärsris pryder vårt offerbord, allt för att blidka gudarna som vakar över de majestätiska bergen omkring oss.

Ceremonin vi håller när stupan är färdig kallas puja. En puja är en religiös ritual i Nepal, där olika offeringar som blommor, frukter, rökelse eller lampor placeras framför en gudabild eller heligt objekt. Medan böner och mantran reciteras, skapas en atmosfär av tillbedjan och respekt. Pujaer utförs ofta i hemmet, tempel eller vid heliga platser och utgör en central del av den nepalesiska hinduiska kulturen.

Innan jag ger mig ut på ett 8000 meter högt berg knäböjer jag alltid framför stupan, tänder rökelse och tar en näve heligt ris som jag kastar mot de sex riktningarna: Nord, väst, syd, öst, zenit (upp) och nadir (ner). Jag går sedan ett varv motsols runt stupan, och först då känner jag mig redo att påbörja klättringen. Jag är inte religiös, men som buddhist betonar jag i min bön att varje steg jag tar ovanför baslägret är av yttersta vikt. Det finns ingen plats för distraktioner, oavsett om det handlar om olåsta dörrar eller glömda saker. Varje steg kräver min fulla uppmärksamhet och medvetenhet. Av de tusen knutar jag knyter under expeditionen kan en enda bristfällig knut få allvarliga konsekvenser. Precis som piloterna i en Boeing 747 alltid gör en pre-flight check, säkerställer jag att varje knut är korrekt tre gånger innan jag litar på den och lägger mitt liv i dess händer.

Högriskprojekt lämnar ingen plats för osäkerhet. Det handlar om att kontrollera, dubbelkontrollera och tripplekolla. Kanske verkar det överdrivet, till och med maniskt, men dessa säkerhetsstrategier har utvecklats genom åren och är avgörande för att skydda liv. Snabbhet och slarv är inte min melodi på farofyllda expeditioner. Om det går att göra något, är det mitt ansvar att se till att det görs. Jag överlåter inget åt slumpen, för Murphys lag har en obehaglig tendens att dyka upp och ställa till det, ofta till det sämre. Det är en sammanfattning av entropi — naturens strävan efter oordning. Mitt uppdrag är att skapa en viss grad av förutsägbarhet och säkerhet, trots utmaningar som kyla, väder, stenras, laviner och tunn luft. Därför ger jag alltid mitt allt. Inga halvmesyrer. Inga ”good enough”. Inga ”det håller nog”. Sådana fraser är kända för att vara sista citat, och de bidrar varken till min överlevnad eller respekten för andras säkerhet.

Fokusera på en uppgift i taget

Forskning inom psykologi och produktivitet har visat att det är fördelaktigt att fokusera på en uppgift i taget, en strategi som kallas ”enhetlig uppmärksamhet.” Denna metod kan leda till högre effektivitet och ökad framgång. Nedan följer några studier som stödjer detta:

Studie vid Stanford University (2010): I en studie genomförd av Stanford University framkom det att multitasking kan minska produktiviteten och förlänga tiden det tar att slutföra uppgifter. Forskarna observerade att de deltagare som ofta hanterade flera uppgifter samtidigt hade svårare att koncentrera sig, sämre minne och var mindre effektiva än de som fokuserade på en enda uppgift.

Studie vid University of London (2009): En annan studie vid University of London visade att multitasking kan leda till en sänkning av IQ med så mycket som 10 poäng, vilket motsvarar effekten av att inte få en hel natts sömn. Detta tyder på att försöka hantera flera uppgifter samtidigt kan påverka kognitiva förmågor negativt och minska mentala resurser.

Studie vid Carnegie Mellon University (2001): Forskare från Carnegie Mellon University fann att multitasking kan öka tiden det tar att slutföra uppgifter med upp till 25%. Dessutom var deltagarna som multitaskade mer benägna att göra misstag, och kvaliteten på deras arbete var lägre jämfört med när de fokuserade på en uppgift åt gången.

Dessa studier och liknande forskningsresultat visar tydligt fördelarna med att fokusera på en uppgift i taget för att maximera produktiviteten och uppnå framgång. Genom att undvika multitasking och istället tillämpa enhetlig uppmärksamhet kan man förbättra koncentrationen, öka effektiviteten och förbättra prestationen i olika uppgifter och aktiviteter.

Sammanfattning

Buddhistiska principer och mina erfarenheter från högriskprojekt understryker betydelsen av att helt engagera sig i varje uppgift och leva med närvaro och mindfulness. Att försöka hantera flera uppgifter samtidigt kan vara riskabelt, då det kan minska effektiviteten och öka risken för misstag. Att i stället fokusera på en uppgift i taget kan öka produktiviteten och förbättra prestationerna. För att uppnå detta rekommenderar jag att undvika multitasking och i stället prioritera uppgifterna och tillämpa enhetlig uppmärksamhet i ditt dagliga liv för att förbättra både effektivitet och säkerhet.

Lycka till!

// Fredrik Sträng – vill du läsa mer eller boka en föreläsning? Klicka här!

Skicka en förfrågan på Fredrik Sträng

Fredrik Sträng

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Fredrik Sträng

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Fredrik Sträng till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

Bli inspirerad och motiverad att ändra dina tankemönster när höghöjdsklättrare Fredrik Sträng föreläser om viljestyrka.
Gå till föredragshållarens profil