Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Julbordet gör arbetsplatsens alkoholkultur tydlig

Det börjar lacka mot jul och många arbetsgivare har för länge sedan bokat in det gemensamma julbordet. För många är det här en av årets höjdpunkter. För andra kan redan inbjudan orsakar stress och ont i magen.

Jag har jobbat med alkoholfrågan på arbetsplatsen i mer än 20 år. Hjälpt företag och organisationer att ta fram styrdokument och policys, implementerat slumpmässiga
drogtester och framför allt utbildat i hur man kan förebygga problem.

Under de här 20 åren har det hänt väldigt mycket. Alkoholfrågan är på många sätt svårpratad och många skyggar för att ta upp den eftersom den inkräktar på privatlivet. Men tittar jag i backspegeln så har det skett stora förändringar till det bättre. Jag tror att det handlar om att vi idag ser frågan som en naturlig del av arbetsmiljöarbetet. För att kunna garantera en säker arbetsmiljö för alla anställda så behöver man jobba aktivt med att förebygga alkoholproblem.

Ett kvitto på det här är att de flesta större arbetsgivare har en skriven alkohol- och drogpolicy och rutiner för att hantera de problem som kan uppstå. Och det är i grunden
något väldigt bra. Men i december varje år, på julfesten, så blir det tydligt, huruvida denna policy också går i linje med den rådande alkoholkulturen på arbetsplatsen.

På julbordet träffas chefer och anställda i ett sammanhang där gränsen mellan det privata och det professionella suddas ut. Personliga värderingar, förväntningar, dryckesvanor och alkoholproblem blandas i något som ibland skulle kunna beskrivas som den perfekta stormen. Det är kanske inte är något stort och dramatiskt som händer, men tillsammans kan en rad små händelser skapa ett stort och synnerligen obehagligt problem.

En medarbetare dricker för mycket och måste skickas hem med taxi. En annan beter sig olämplig mot en kollega. En tredje säger, stärkt av några snapsar för mycket, vad hen egentligen tycker om chefen. I stället för att bli ett trevligt minne så blir det problemen som etsar sig kvar. Det som orsakade den perfekta stormen är den oskrivna, faktiska alkoholkulturen på arbetsplatsen. Den som sitter i väggarna.

Men det behöver faktiskt inte vara på det här sättet. Genom att utbilda de chefer och anställda i hur man kan hantera alkohol på ett hållbart sätt och koppla representationspolicyn till denna kunskap så kan man undvika de här problemen. Det kanske känns svårt, men det går att göra för det finns forskningsbaserade verktyg att använda.

Det första steget är alltid att lära sig prata om alkoholen på ett avdramatiserat sätt. Sen kommer det andra kännas enkelt. Och sakta, sakta kommer det som sitter i väggarna att förändras till det bättre.

Och julfesten kommer inte att orsaka någon stress och ont i magen längre.

// Anna Sjöström ”Promilletanten” 

Skicka en förfrågan på Anna Sjöström

Foto Elisa Sanvito_Anna Sjöström_Föreläsare_Athenas

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Anna Sjöström

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Anna Sjöström till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

Anna Sjöström är en av Sveriges mest erfarna och kompetenta föreläsare, utbildare och behandlare inom missbruksområdet och levererar snabba, konkreta och mätbara resultat för de verksamheter som hon möter.