Gå till huvudinnehållet Gå till footer

IDG – hur inre utveckling är vägen mot en hållbar framtid!

Malin Rapp

Malin Rapp - årets Talare 2023. Med en bakgrund inom hjärn- och motivationsforskning förändrar Malin Rapp hur vi tänker, leder och samarbetar. Hon inspirerar till mod, självledarskap och hållbara arbetsplatser i tider av förändring.

Vi står just nu inför några av de största utmaningarna mänskligheten någonsin har upplevt. Psykisk ohälsa är idag den främsta orsaken till sjukskrivningar, samtidigt som klimatkrisen ropar efter snabba och kraftfulla åtgärder. Det är lätt att känna sig överväldigad – som om bördan vi bär är för stor. Men kanske är det i just dessa stunder av osäkerhet och tvivel som vi behöver modet som mest. För frågan vi alla, både som individer och organisationer, behöver ställa oss är: Hur kan vi skapa en arbetsmiljö där människor mår bra och utvecklas, samtidigt som vi bidrar till en hållbar framtid?

Svaret ligger i mod – och i att arbeta med Inner Development Goals (IDG).

IDG är ett forskningsbaserat globalt ramverk som definierar de inre förmågor vi behöver utveckla för att bidra till en hållbar framtid, med särskilt fokus på FN hållbarhetsmål (SDG). Samtidigt är dessa färdigheter avgörande för att hantera våra personliga och professionella utmaningar. Det påminner oss om att vi inte kan lösa vår tids största problem genom att enbart fokusera på yttre system och strukturer. Vi måste också våga blicka inåt och ta modiga steg i vår egen utveckling. Här fungerar Inner Development Goals som både vår vägledning och kompass, för att hjälpa oss växa och bidra på bästa sätt.

Ramverket omfattar 23 färdigheter fördelade över fem kategorier, allt från öppenhet och ett lärande mindset till självmedvetenhet och samskapande. Som människor är vi naturligt benägna att växa och utvecklas. Men istället för att fråga oss själva: ”Vad vill jag uppnå?”, utmanar IDG oss att ställa en ännu viktigare fråga: ”Hur kan jag växa så att jag kan bidra till en hållbar framtid, både för mig själv och för andra?” Det handlar om att fatta klokare beslut tillsammans – på individnivå, inom våra organisationer och på en global skala.

När företag som IKEA och Volvo integrerar IDG i sina kompetensutvecklingsplaner, visar det hur centralt detta arbete är. Det är ett tydligt bevis på att framtidens ledarskap handlar om så mycket mer än att nå affärsmål. Det handlar om att skapa arbetsplatser där människor mår bra, utvecklas och känner mening – samtidigt som vi tillsammans bidrar till en hållbar värld.

Men det handlar inte bara om att veta vilka förmågor vi behöver utveckla, utan hur vi gör det som medarbetare och organisationer. Vi måste modigt leda oss själva och ta ansvar för vår egen utveckling för att kunna göra verklig skillnad. Samtidigt ligger ansvaret hos organisationerna att skapa miljöer där medarbetarna får utrymme att växa och utvecklas. När riktningen är tydlig och arbetsmiljön stödjande, kan medarbetare inte bara ta ansvar för sin egen utveckling – de vill göra det. 

Så hur börjar vi utveckla dessa färdigheter i våra organisationer? Med över 10 års erfarenhet av att arbeta med självledarskap har jag sett vilken otrolig förändring som sker när människor tar ansvar för sin egen inre utveckling. Genom IDG har vi nu en tydlig karta över vad vi ska fokusera på, men vi måste vara villiga att göra jobbet. Och det jobbet börjar med dig och mig.

Tre konkreta steg för att börja utveckla IDG-förmågorna:

  1. Reflektera regelbundet över dina personliga värderingar. Ta dig tid att fundera på frågor som: ”Vad är verkligen viktigt för mig?” och ”Hur kan jag bidra till något större än mig själv?” Självinsikt är en grundläggande del av IDG och en förutsättning för personlig utveckling.
  2. Öva på att lyssna och söka nya perspektiv. Försök aktivt att förstå andras synsätt, särskilt de som skiljer sig från ditt eget. När vi lär oss att verkligen lyssna och vara öppna för nya perspektiv, växer både vår empati och vår förmåga att samarbeta på ett hållbart sätt.
  3. Ta små, modiga steg utanför din komfortzon. Våga ifrågasätta dina egna arbetsätt, vanor eller beteenden. Identifiera ett område du vill förändra och utmana dig själv att göra något litet varje dag som tar dig närmare den förändringen, oavsett om det handlar om att be om feedback, lära dig något nytt eller våga uttrycka en idé.

// Malin Rapp – vill du läsa mer eller boka en föreläsning, klicka här!

Skicka en förfrågan på Malin Rapp

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Malin Rapp

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Malin Rapp till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

Malin Rapp - årets Talare 2023. Med en bakgrund inom hjärn- och motivationsforskning förändrar Malin Rapp hur vi tänker, leder och samarbetar. Hon inspirerar till mod, självledarskap och hållbara arbetsplatser i tider av förändring.

Gå till föredragshållarens profil