“Hur orkar ni prata om något så deppigt som ångest?”
Den frågan får vi ganska ofta. Som att vi egentligen borde vilja vara på väg någon annanstans. Bort ifrån allt som är skavigt och jobbigt.
Så, hur orkar vi prata om ångest?
I januari 2015 startade vi Ångestpodden. En ventil för oss att använda när vi hade behovet av att prata av oss om allt det där som också ryms i livet och som alla vet att det är viktigt att prata om, men som ingen sätter ord på ändå. Allt det där som man berömmer andra för när dom lyfter, men som man aldrig vill erkänna sig själv drabbad av. Ångest, oro, depressioner. Ätstörningar, självmord och sömnlösa nätter. Vårdköer och fördomsfulla kommentarer. Känslan av ensamhet och orkeslöshet. Den totala kontrasten till livets framsidor och allt som vi stolt presenterar inför öppen ridå.
År 2015 var vi 22 år gamla. Då hade vi knappt hört talas om begreppet psykisk ohälsa, trots att vi redan då hade mycket egna, dock outtalade, erfarenheter av både panikångest, ätstörningar, generaliserat ångestsyndrom och prestationsångest. Det vi la märke till var, att ju mer vi satte ord på det som gjorde ont i själen, desto lättare kändes ångesten att bära. Och ju fler som tog del av samtalen, desto större blev övertygelsen om att det här var tankar och känslor som dom flesta kände igen sig i och behövde lära sig att sätta ord på.
Det har hänt mycket i frågorna som rör psykisk ohälsa sedan vi startade Ångestpodden. Samtalen har fått ta plats. Stigmat lever kvar, men vi vill ändå slå ett slag för att vi befinner oss i en riktning som tyder på att stigmatiseringen åtminstone minskar. Den största skillnaden är framför allt att dagens unga, samma målgrupp som tycks må allt sämre, också är dom som vill lära sig mer om sin egen psykiska hälsa. Så, om inte vuxenvärlden orkar lyfta på locket, hur ska dom orka då?
Behovet av igenkänning hos alla dom som redan mår dåligt är inte bara hög, utan också läkande. Om inte vi runt omkring orkar, hur ska dom orka då?
Så, när någon frågar oss hur vi orkar prata om något så deppigt som ångest, blir svaret ganska enkelt.
/Ida & Sofie, Ångestpodden
Skicka en förfrågan på Ångestpodden
Bokning och förfrågan
Skicka en bokningsförfrågan här för Ångestpodden
Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Ångestpodden till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.