Men är det ens möjligt att skapa en kultur som främjar både välmående och prestation samtidigt?
Det är ofta en fråga jag får när jag samtalar med mina kunder inför en föreläsning. Med allt större insikt i hur mental hälsa och arbetsmiljö påverkar våra prestationer är det här en nöt att knäcka för företag som vill maximera sin produktivitet och samtidigt minimera stressrelaterade problem. Men det är inte alltid så lätt att veta hur man gör i praktiken.
Att utveckla ledarskapet och medarbetarskapet hjälper såklart, så vi kan säkerställa att det finns en tydlig riktning, att det görs regelbunden uppföljning, att man uppmuntrar varandra och arbetar aktivt med samarbeten och kommunikation.
Men vad man inte får glömma, det är att en av förutsättningarna för att allt det här ska fungera i praktiken – något som även är grundpelaren för både välmående och prestationer – det är våra relationer och den psykologiska tryggheten.
Det innebär att medarbetare behöver känna sig trygga nog att på ett respektfullt sätt kunna säga vad de tycker och känner. De ska kunna uttrycka sina behov, ställa frågor och berätta om eventuella misstag utan rädsla för att bli tilltryckta eller illa bemötta.
Om vi skapar en miljö där vi lyssnar på varandra med intentionen att förstå varandras olika perspektiv, och där vi ser misstag som en väg att utvecklas och ta sig framåt, då ökar känslan av tillhörighet och gemenskap. Det i sin tur leder till bättre välmående, ökat engagemang och en mer produktiv arbetsplats.
Men sen har vi det där med stressen. Stress är tyvärr en naturlig del av arbetslivet idag, men när den blir svår att hantera kan den påverka både prestation och välmående negativt.
Här är det viktigt att företag implementerar olika typer av strategier för att både förebygga och hantera stress. Vi vill ju hellre att varje medarbetare ska prestera tack vare sitt välmående – och inte på bekostnad av det, eller hur?
Att öka förståelsen för hur vi fungerar (eller inte fungerar) under stress och hur vi kan optimera vår återhämtning kan vara avgörande. Men återhämtning är inte bara medarbetarens ansvar – ledningen måste också skapa förutsättningar för att varje medarbetare ska ha möjlighet att återhämta sig ordentligt, både fysiskt och mentalt.
Det är nämligen så att när medarbetarna känner sig sedda och hörda – att deras välmående helt enkelt tas på allvar – då ökar också deras engagemang. Engagerade medarbetare både presterar och mår bättre, och de är mer motiverade att bidra till företagets framgångar.
Och i grunden handlar det egentligen om att man öppnar upp och samtalar regelbundet om välmående, och att man lyssnar på medarbetarnas behov och önskemål. Det måste bli en del av kulturen.
Vad vi inte får glömma här är att kulturen naturligtvis inte sitter i några väggar. Det räcker heller inte med några paragrafer som står nedskrivna i något styrdokument. Nej, kulturen är faktiskt en återspegling av alla medarbetares samlade beteenden – både de bra och de dåliga.
Det vill säga att det vi gör och säger varje dag kommer att bidra till den gemensamma arbetskulturen, och det kommer också att påverka den.
Så att skapa en arbetsplats där välmående och prestation kan gå hand i hand är en långsiktig investering. Men genom att prioritera de här frågorna kan företag inte bara förbättra medarbetares livskvalitet, utan också skapa hållbara resultat och öka sin egen konkurrenskraft på marknaden.
Och prioriteringen behöver göras om och om igen, eftersom det är en ständigt pågående process när det handlar om människor.
Låt oss börja denna viktiga resa mot en mer hållbar arbetsmiljö där medarbetarna kan prestera på topp, utvecklas och må bra!