Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Det är hög tid att tänka krisberedskap

Niklas Kämpargård
Från höjd terrorberedskap, sviktande självförsörjningsgrad, svajande elförsörjning och skenande inflation. Niklas Kämpargård, expert på krisberedskap, förbereder dig för dagens samhällsutmaningar.

Tillhör du kategorin människor som förbereder sig in i minsta detalj eller tar du hellre dagen som du kommer utan en tanke på vad som kan ske om du inte förberett dig minutiöst? Oavsett om du är av den förberedande typen eller föredrar att vara mer spontan är krisberedskap och prepping två viktiga frågor som har en given plats i samhällsdebatten.

Så här bör du tänka för att vara mer beredd och samtidigt inte råka illa ut om vardagen tar en annan riktning än den du är vad vid. Den förberedde har nämligen inte bara större chans att klara sig vid ett strömavbrott eller en avåkning vid halt väglag utan har samtidigt, tack vare den generella beredskapsökningen bättre förutsättningar för att klara omfattande störningar i samhällsstrukturen: hot, krig och konflikt.

I min värld är krisberedskap ett bra sätt att visa att man tar ett stort ansvar för den egna säkerheten. I första hand inte för att det finns en liten chans att Sverige faktiskt skulle kunna utsättas för en väpnad konflikt, eller mer troligt olika sorters påverkansoperationer utan snarare för att människor som tar ett stort eget ansvar generellt klarar sig bättre oavsett vilka utmaningar som vardagen erbjuder. Högst troligt kommer vi inom en inte alltför avlägsen framtid att drabbas av olika effektbortfall och strömavbrott, betalsystemsstörningar, översvämningar, torka, starka vindar och galet mycket snö. Därför är det oerhört viktigt att du redan nu ser över din egen, din familjs och ditt sociala sammanhangs olika möjligheter att fungera också när samhället inte gör det. Bästa sättet är att skaffa hem saker som gör dig bättre rustad för en orolig värld och samtidigt lära dig hur prylarna används. Börja med en alternativ värmekälla, stormkök (med bränsle), batterier till köksradion, powerbanks, vatten på dunk (tål att lagras mörkt och svalt i flera månader) och ett väl utbyggt skafferi.

Få människor är medvetna om att apotekshyllor och matvarubutiker snart gapar tomma utan dagliga leveranser. Den som då har nödvändiga mediciner hemma och ett välfyllt skafferi har betydligt bättre förutsättningar att leva livet som vanligt än den som inget gjort. Att dessutom lagra vatten på dunk, ha ett par tusenlappar hemma i kontanter, ett välfyllt skafferi och en fulltankad bil ger goda förutsättningar att klara krisen galant. Viktigast av allt är att inte falla offer för hopplöshetens mörka tankar utan använda den växande hotbilden som argument för att faktiskt förbereda dig och familjen rationellt. Tänk på att du behöver klara dig på egen hand i minst en veckas tid, men det är givetvis ingen som knackar på dörren på den åttonde dagen för att erbjuda dig allt du saknar.

// Niklas Kämpargård

Skicka en förfrågan på Niklas Kämpargård

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Niklas Kämpargård

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Niklas Kämpargård till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

Från höjd terrorberedskap, sviktande självförsörjningsgrad, svajande elförsörjning och skenande inflation. Niklas Kämpargård, expert på krisberedskap, förbereder dig för dagens samhällsutmaningar.
Gå till föredragshållarens profil