Jag håller helt med Världshälsoorganisationen, WHO, om att arbetsplatsen är en ideal plats för hälsofrämjande insatser. Där har man ofta kontaktvägar som gör det möjligt med mer individuella budskap. Det är helt överlägset standardiserade budskap som ofta inte ger motivation till att skapa förändring. Alla vinner på att arbetsgivare investerar i medarbetarnas hälsa. Individen förbättrar sin livskvalitet samtidigt som kostnaderna för sjukdom och ohälsa minskar, både för arbetsgivare och samhälle.
Jag har alltid tyckt att fysisk motion och träning är en viktig del i det hälsofrämjande arbetet. Rätt utförd ökar man den fysiska och mentala kapaciteten. Det gör att medarbetarna tål stress, stillasittande och tunga arbetsuppgifter bättre. Att få till fysisk träning på arbetsplatsen är dock en stor utmaning för många arbetsgivare.
Det räcker inte med en policy
Många gånger nöjer sig ledningsgruppen med att ta fram en policy för en hälsofrämjande process där träning ingår. Att det skulle räcka för att den fysiska aktivitetsnivån skulle öka hos medarbetarna är dock ett önsketänkande. Det är här som enhetscheferna kommer in i bilden. De är en ”missing link” mellan ledningsgrupp och medarbetare. Chefer på denna nivå kan se till att planerna faktiskt genomförs då de är nära medarbetarna och kan föregå som goda exempel samt regelbundet nå
fram till enskilda medarbetare. Att detta fungerar visar forskarna i en dansk studie där mellanchefer utbildats till att bli bättre på att motivera medarbetarna till deltagande i fysisk träning. I studiens fann man att dessa chefers roll bland annat var att:
· prioritera hälsoprocessen på samma nivå som övriga arbetsuppgifter
· skapa tid för fysisk träning
· uppmuntra medarbetarna till att göra hälsosamma aktiviteter
Integritetskränkande?
Det var flera chefer i studien som hade frågor om det verkligen var etiskt att blanda sig i medarbetarnas hälsoinsatser. En chef sa: ”jag kan inte se mig själv med ett höjt pekfinger säga åt mina medarbetare att gå och träna. Det är inte en del av mitt jobb att göra det”. Det stämmer också med mina erfarenheter att chefer ofta tar upp integritetsfrågan. Det löser sig emellertid många gånger förvånansvärt enkelt om man frågar medarbetaren ifall det är ok att diskutera hälsofrågor.
Cheferna har tid!
Att cheferna inte har tid är ofta ett skäl för cheferna att inte agera i hälsofrågan. Min erfarenhet är att chefer i ett yrke med hög sjukfrånvaro ganska snabbt får ett enklare jobb när medarbetarna börjar träna fysiskt. Cheferna behöver då inte ägna en stor del av sin arbetsdag att skaffa fram vikarier för de sjukskrivna och inte heller behöver de följa upp och korrigera insatser som utförts av ovana vikarier. Jag har haft chefer inom äldreomsorg som tvärtom säger ”Det tar ingen tid med hälsoarbetet. Vi har ju fått mer tid nu”. Den som är chef för kontorsarbetande medarbetare kan emellertid ha svårare att se effekterna, då det ju här ofta handlar om ökad produktivitet och inte minskad sjukfrånvaro. En fördel är dock att dessa medarbetarna ofta har en högre utbildning och därmed ofta en högre medvetenhet när det gäller hälsofrågor, vilket gör det enklare att motivera till fysisk träning. Chefer i tunga jobb och i stillasittande jobb har en sak gemensamt och det är att det är bra om de agerar förebild för medarbetarna. Många blir obekväma av en sådan tanke men det beror vanligtvis på det klassiska feltänket att man skall behöva springa Stockholm Marathon eller motsvarande. Det handlar ju inte om att vara elitmotionär utan om att må bra på arbetet och fritiden.
Källa: Bendix Justesen J och medarbetare. Implementing workplace health promotion – role of middle
managers. International Journal of Workplace Health Management. 2017, Volym 10, 164 – 178.
// Erland Colliander – för att läsa mer eller boka en föreläsning, klicka här!
Erland Colliander och professor Carl Johan Sundberg har skrivit boken Chefshälsa som vill visa hur fysisk träning tillsammans med god arbetsmiljö och bra ledarskap kan minska de negativa hälsoeffekterna av arbetsrelaterad stress, stillasittande och fysiskt tunga jobb.
Bakgrunden är att hälsofarligt låg kondition nästan fördubblats under de senaste 30 åren vilket bidrar till sänkt arbetsförmåga och ökad ohälsa. Svenska arbetsgivare gör varje år stora investeringar i friskvårdsbidrag för att bemöta detta vilket främst gynnar de anställda som redan motionerar men riskerar att missa de som inte rör på sig och behöver stöd för att komma igång. Nu är det dags för svenska arbetsgivare att lyfta träning och hälsa till en högre nivå och erbjuda mer än bara friskvårdsbidrag, hälsokontroller och hälsoföreläsningar. Bokens syfte är att visa chefer vad de har att vinna på att engagera sig i hälsofrågan och hur de skall driva den på ett mer strukturerat sätt. Baserat på kunskap från vetenskapliga studier och egna erfarenheter ger författarna förslag och verktyg för hur det går att arbeta för en aktiv träningsmodell på jobbet. Chefshälsa riktar sig till yrkesverksamma chefer och HR-specialister samt till studenter vid universitetsutbildningar där personalfrågor är angelägna.
Boken hittar du hos www.studentlitteratur.se
Skicka en förfrågan på Erland Colliander
Bokning och förfrågan
Skicka en bokningsförfrågan här för Erland Colliander
Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Erland Colliander till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.