Konsten att lyckas planera ett event som blir både minnesvärt och framgångsrikt kan vara både svårt, tidskrävande och vissa gånger kännas överväldigande. I samråd med mina erfarna kollegor har vi samlat ihop några tips och råd. Många väldigt enkla att implementera, samtidigt som de är effektiva och ser till att du får ut det mesta av ditt arrangemang.
Det finns många anledningar till varför du önskar ha en föreläsare på plats. Håller du en utbildning och vill säkerställa att budskapet tydliggörs och förmedlas på bästa sätt? Vill du underhålla eller sätta en extra guldkant på ditt event? Vill du kanske attrahera en kundgrupp eller visa att du ligger framkant? Oavsett vilken anledningen är rekommenderar vi att lägga ner lite extra tid på att fundera på behov, förväntningar, syfte och mål med evenemanget.
Naturligtvis bör du även fundera över deltagarna. Vilka är de, vad är förutsättningarna för att dom är där och vart har de befunnit sig tidigare? Vilken känsla vill du förmedla och vilken kunskap vill du att publiken får med sig efter föreläsningen? I vissa fall kan det vara en fördel med att ha en konferencier eller moderator som håller i programmet och som genom sin erfarenhet kan hantera problem eller oförutsedda utmaningar som kan uppstå under arrangemangets gång.
Så vad behöver man:
- Definiera det övergripande temat för eventet
- Gör syftet med eventet klart och tydligt
- Vilka förväntningar på och önskade resultat av föreläsningen finns
- Överväg om ditt evenemang kräver en moderator/ konferencier så att programmet får ett extra proffsigt utryck
Har du lyckats definiera bakgrunden till ditt evenemang har du en riktigt bra grund att stå på när du ska hitta den bästa föreläsaren för tillställningen eller mötet. Det finns väldigt många som kallar sig föreläsare, bokar du genom Athenas, får du garanterat duktiga föreläsare som levererar. Föreläsare som kan tala till en bredare publik, alternativt vara specialiserad på ett visst område. Det är viktigt att kontrollera så att föreläsaren går hand i hand med din organisation eller dina deltagare. Vi rekommenderar att du ser till att föreläsaren får en beskrivning av deltagarna innan föreläsningen drar igång, om åldersfördelning, kön och arbetsroller. Då det ju är stor skillnad i att hålla en föreläsning på en kommunal arbetsplats, gentemot att föreläsa på ett mindre företag, i en förening eller om det är en jättestor publik eller liten.
Undvik att försöka få föreläsaren att gå ifrån sitt ämne för mycket.
Det faller sig naturligt att du vill ha något unikt för just ditt event och många föreläsare vill verkligen ge dig den bästa servicen och upplevelsen. Dock finns det en risk för att vissa föreläsare försöker anpassa sig för mycket och då kommer för långt ifrån sitt ”ämne”. Låt talaren göra det hen kan bäst: prata om sitt kunskapsområde. Lägg alltså inte till onödiga element – de kan försvaga föredragets innehåll och budskap.
Fyra viktiga saker att ta med vidare
- Är föreläsaren du har i åtanke en bra matchning i förhållande till publik eller organisation?
- Undersök andra föreläsare inom samma område och lyssna på din rådgivare – ingen känner talare bättre än vi.
- Ge föreläsaren nog med tid, försök inte att göra inlägget för kort
- Be föreläsaren att inte tala allt för långt utifrån dennes expertis
Våra lyhörda och erfarna bokningsagenter hjälper dig genom hela processen – från idé till genomfört seminarium, föreläsning, utbildning. Vi skräddarsyr och anpassar till just ditt tillfälle och kvalitetssäkrar ditt event genom att hitta rätt föreläsare.