Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Äntligen är årets julklapp ett spel (igen)!

Gunnar Söderberg
En föreläsning med Gunnar Söderberg stärker företag och människor, för en produktiv och trygg arbetsmiljö.

Underbart att sällskapspelet är årets julklapp! Spel igen, men efter dataspelet och pokersetet är det riktat på det spelet som en sällskapsbyggare. Spel som vi i Sverige är grymt bra på och samtidigt något som vi ibland kan kännas långt efter en del andra länder.

Sverige har ett väldigt bra nätverk av speldesigners inom alla typer av spel, från det digitala, till brädspel, rollspel, lajv och även till viss del även megagames. Vi är långt fram inom akademin och flera högre lärosäten forskar på spel. Våra spelkonvent har överlevt massa kriser och ser starka ut även efter pandemin med långa traditioner. I Göteborg har vi haft samma härliga spelkonvent sedan 1977.

Men vi är också efter då många spelar gamla spel. Spel misstas ofta för att vara för de yngre och vi har en bit kvar till länder där vuxna träffas och umgås och tar fram ett spel efter middagen, istället för att öppna en till flaska vin. Den här julen hoppas jag att vi kan ändra på det! Men då behöver vi köpa rätt spel, här är
mina bästa tips för det:

Tips ett
Köp ett nyare spel. Om årets julklapp skulle vara en film eller en bok, tror jag inte att du skulle köpa det som var populärt när du var barn, eller när dina föräldrar eller deras föräldrar var barn. Du skulle köpa något nytt. Gör så även med spelen och skippa Monopol, Risk eller annat som har i alla fall mer än trettio år på nacken, Det har hänt mycket med speldesign under modern tid!

Tips två
Köp spelet, inte varumärket. Om du lockas för att du hittar ett spel som är relaterat till din favoritbok, tv-serie eller film är risken stor att det inte är samma speldesign som spelet som inte öst in pengar för ett varumärke. Därför är det en större chans att du får ett bra spel om du inte hört talas om dess tema i annat sammanhang.

Tips tre
Titta på vad det kallas. Nu heter det att årets julklapp är sällskapsspel, men det är inte de flesta brädspel gjorda för sällskap? Titeln sällskapsspel brukar ibland dölja en sämre design och jag väljer ofta bort de spelen. Familjespel är ibland bara kul för barnen. Men har de utsetts till årets spel (spiel des jahres) har det fått en kvalitetsstämpel på högsta nivå och är grymt bra för sin kategori.

Tips fyra
Läs inte reglerna! Eller så kan du läsa dem också, men jag har märkt att de flesta spelregler idag förklaras på ett pedagogiskt sätt på YouTube. Jag tittar på mycket mer regler än vad jag läser dem.

Tips fem
Välj speltyp. Ovana designer fastnar i att designa för en vinnare och en jakt på poäng, men det finns så mycket mer. Läs lite, är det vi mot spelet (co-op), är det inslag av vi mot dem som i tv-programmet Förrädarna (Social Deduction på spelspråk), är det ett race på något sätt, handlar det om resursplanering, är det agilt och utmanar din smidighet… det finns massa olika typer och bara sätta sig in i det är en kul resa in i att fundera på vilket spel som passar just ditt sällskap.

Det är mina fem viktigaste tips, utan att tipsa om något specifikt spel. Sista punkten handlar om just det, det spel jag älskar kanske inte är spelet för dig. Ger du bort ett spel i julklapp, tänk att ni nog vill spela det senare på julafton. Då ska det vara rätt för dig och den som får det. Sedan får du gärna titta på reglerna så att ni snabbt kan komma igång och spela. Mest lyckat för mig var julen då hela släkten samlades och puttade små bilar på en träbana, då hade jag hittat rätt spel för min partner, som även tog in många spelare som alla hade kul och jag kunde förklara reglerna för på fem minuter.

//Gunnar Söderberg

Skicka en förfrågan på Gunnar Söderberg

Bokning och förfrågan

Skicka en bokningsförfrågan här för Gunnar Söderberg

Tyckte du att blogginlägget var inspirerande? Du kan boka Gunnar Söderberg till ditt event. Kontakta oss idag för att höra mer om möjligheterna.

Om författaren

En föreläsning med Gunnar Söderberg stärker företag och människor, för en produktiv och trygg arbetsmiljö.
Gå till föredragshållarens profil

Andra blogginlägg