Gå till huvudinnehållet Gå till footer

Normkritik

Normkritik handlar om att identifiera och ifrågasätta de osynliga regler och strukturer som formar vårt beteende och våra värderingar. Genom att kritiskt granska normer kan vi skapa mer inkluderande miljöer där alla känner sig välkomna och respekterade. Föreläsningar om normkritik ger verktyg för att förstå hur normer påverkar oss och hur vi aktivt kan förändra dem för att främja jämlikhet och mångfald. Här nedan hittar du föreläsare som kan hjälpa din organisation att utveckla en normkritisk arbetskultur.

Fråga om pris och datum

Kostnadsfri rådgivning för att hitta rätt talare

Skicka en förfrågan och få ett snabbt svar!

Föreläsare om normkritik

  • Charlie Michaelsen_Föreläsare_Athenas

    Charlie Michaelsen

    Charlie Michaelsen delar med sig av sin resa som förälder till NPF-barn, erbjuder hopp och praktiska lösningar för skolor och familjer.
  • Johanna Goa

    Johanna Goas unika insikter som beteendevetare och npf-förälder ger ovärderliga, praktiska föreläsningar för alla som möter ADHD och autism i vardagen.
  • Johanna Wester_Athenas_Föreläsare

    Johanna Wester

    Johanna Wester är föreläsaren som i över ett decennium talat om kvinnors rättigheter och om jämställdhet.
  • Karin Ehrnberger_Athenas_Föreläsare

    Karin Ehrnberger

    Karin Ehrnberger är industridesigner och forskare. Hennes avhandling ifrågasätter och synliggör problem som design skapar, men design kan också användas som ett verktyg i olika förändringsprocesser.
  • Aaron Kroon

    Aaron Kroon föreläser och debatterar om hur en inkluderande arbetsmiljö skapar mångfald, affärsnytta, innovationskraft och stärker dig som ledare. Aaron använder personliga erfarenheter som exempel.
  • Ken Akter_Athenas_Föreläsning (1)

    Ken Akter

    Vem är bättre lämpad att ta ton i jämställdhetsdebatten än denna strålande, charmiga man som bara älskar kvinnor, dessa blomstrande, ömtåliga varelser? Ken Akter, såklart! Eller?
  • Fredrik Zimmerman

    Fredrik Zimmerman arbetar som lektor vid Högskolan i Borås på förskole- och grundlärarutbildningen. Han är för allmänheten mest känd för sina studier i betygsklyftan mellan flickor och pojkar.
  • Kalle Norwald

    Kalle Norwald är utbildad socionom, legitimerad psykoterapeut och auktoriserad sexolog. Han föreläser, utbildar och håller workshops om bland annat sexologi, HBTQ, normer och människors sexualitet.
  • Barakat Ghebrehawariat

    Navigera genom kommunikationens utmaningar med Barakat, expert på mångfald, inkludering & normkritisk kommunikation.
  • Emil Hägg

    Emil Hägg är utbildad socialpedagog som arbetat inom integration, skola och förändringsarbeten. Han föreläser om psykisk ohälsa, framför allt bland män, och machokultur.
  • Lisa Andersson Tengnér

    Specialité att utbilda pedagogiskt och lättillgängligt om hur bemötanden funkar, inkludering skapas och psykologisk trygghet kan göras. Från ohövlighet till tillit. Från juridik till praktik.
  • Anna Blixt

    Anna Blixt är expert på inkludering och social arbetsmiljö. Hon hjälper organisationer skapa mer inkluderande arbetsplatser.
  • Johanna Lundin

    Johanna Lundin

    Johanna Lundin är föreläsare, VD och grundare av utbildningsföretaget Equalate. Hon har 15 års erfarenhet av att leda och utbilda medarbetare och chefer inom likabehandling och jämställdhetsfrågor.
  • Oskar Sternulf_Athenas_Föreläsare

    Oskar Sternulf

    Oskar Sternulf, prisbelönt för sina perspektivskapande föreläsningar, erbjuder en unik inblick i psykisk ohälsa & HBTQ+-personers upplevelser, idealiskt för företag & kommuner som värdesät...
  • Caroline Hema Olsson_Athenas_Föreläsare

    Caroline Hema Olsson

    Caroline Hema Olsson föreläser primärt om sex och samlevnad med fokus på HBTQI+, jämställdhet och könsnormer. Hon är skolkurator och socionom med inriktning på sexologi.
  • Shanthi Rydwall-Menon_Föreläsare_Athenas

    Shanthi Rydwall-Menon

    Komikern från TV4s succé "Mumbo Jumbo" som med träffsäkerhet kan såväl moderera ditt evenemang med humor som att prata utanförskap, normkritik, ADHD och adoption.
  • Lovette Jallow

    Lovette Jallow är en prisbelönt DEIB-expert och författare. Hennes föreläsningar erbjuder praktiska strategier för jämlikhet, inkludering och långsiktig förändring.
  • Inti Chavez Perez

    Inti Chavez Perez är sexualupplysare och författare till flera böcker om sex, bland annat "Respekt - en sexbok för killar" som haft internationellt genomslag. Han utbildar yrkesgrupper och elever.

Kostnadsfri rådgivning för att hitta rätt talare

Skicka en förfrågan och få ett snabbt svar!

Därför ska du boka en föreläsning om normkritik

Normkritik är ett sätt att förstå och ifrågasätta de osynliga normer som påverkar vårt sätt att tänka, agera och relatera till andra. Normer är de outtalade regler som styr våra beteenden och förväntningar på varandra i olika situationer. Dessa normer kan handla om allt från kön och sexualitet till etnicitet, kroppsideal och sociala roller. Normkritik handlar om att synliggöra dessa normer, ifrågasätta deras makt över våra liv och skapa mer inkluderande och rättvisa miljöer, både på arbetsplatsen och i samhället i stort.

Föreläsningar om normkritik hjälper individer och organisationer att förstå hur normer fungerar och hur de kan leda till exkludering och diskriminering. Genom att kritiskt granska normer kan vi börja förändra förlegade strukturer som begränsar människor och skapa utrymme för fler perspektiv och erfarenheter. En normkritisk arbetsmiljö innebär att man aktivt arbetar för att inkludera alla, oavsett kön, etnicitet, sexualitet eller andra faktorer, och ser till att alla har lika möjligheter att delta och bidra.

Att arbeta med normkritik innebär att ifrågasätta de strukturer och maktförhållanden som ofta tas för givna. Detta kan handla om att utmana könsroller, heteronormativitet eller andra sociala normer som styr hur vi förväntas bete oss. Genom att öka medvetenheten om dessa normer och hur de påverkar oss kan företag och organisationer skapa en mer öppen och inkluderande arbetsplats, där varje medarbetare känner sig sedd och värderad. Föreläsare inom normkritik erbjuder konkreta verktyg och strategier för att förändra kulturer och strukturer som inte längre tjänar samhällets behov av mångfald och inkludering.

Normkritik är inte bara relevant på arbetsplatsen utan påverkar också vårt dagliga liv och våra relationer. Genom att reflektera över och utmana normer som styr våra val och beteenden, kan vi öppna upp för nya sätt att se på oss själva och andra. Detta bidrar till ett mer jämlikt samhälle där människor inte döms utifrån stereotyper eller förväntningar utan värderas för sina unika egenskaper och erfarenheter.

Att boka en föreläsare om normkritik är ett steg mot att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö och ett mer rättvist samhälle. Här nedan hittar du föreläsare som är experter på att ifrågasätta och förändra normer och som kan hjälpa er att implementera en normkritisk kultur i er organisation.

Kostnadsfri rådgivning för att hitta rätt talare

Skicka en förfrågan och få ett snabbt svar!

Behöver du hjälp?

Telefon: 031 38 37 000

E-Mail: kontakt@athenas.se