Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Kraften kommer inifrån – Om intern kommunikation och vi-känsla

Tillbaka till blogg

5. september 2024

En organisations verkliga styrka kommer inifrån – den bygger på en stark vi-känsla och en öppen, ärlig intern kommunikation. När vi arbetar på distans, blir behovet av mänsklig kontakt och starka relationer paradoxalt nog ännu viktigare. Det är dessa band, som trots avstånd, skapar en känsla av samhörighet och gör att vi inte bara överlever, utan verkligen trivs och blomstrar tillsammans.

Jag minns särskilt en kund som kom till mig med ett problem. De var en stor organisation, men deras interna kommunikation var fragmenterad. Medarbetarna arbetade mot sina individuella mål utan en tydlig känsla av samhörighet. Trots att de skickade mängder av mejl och höll otaliga möten, saknades den äkta kommunikationen – den som får människor att verkligen lyssna och förstå varandra.

Det blev tydligt när de stod inför ett viktigt projekt som krävde samverkan mellan alla avdelningar. På papperet var de ett team, men i praktiken fungerade de som isolerade enheter, var och en i sin egen bubbla. När vi började arbeta tillsammans, inledde vi med att skapa en plattform för öppen dialog. Vi uppmuntrade dem att prata med varandra på riktigt, att dela sina idéer och utmaningar utan att känna sig dömda. Sakta men säkert växte en genuin tillit fram, och de insåg att de behövde varandra för att lyckas.

Denna erfarenhet lärde både dem och mig en ovärderlig läxa: när vi slutar tävla och istället börjar samarbeta, uppstår magi.

Hur bygger vi en stark vi-känsla?

En stark vi-känsla handlar om att känna sig som en del av något större. Här är några nycklar:

1. Gemensamma mål: När alla vet vart vi är på väg, kan vi arbeta tillsammans. Detta skapar samhörighet och en tydlig riktning.

2. Transparens: När ledningen delar information och visar förtroende för sina medarbetare, byggs en kultur där alla känner sig hörda och värdefulla.

3. Delaktighet: Inkludera medarbetarna i beslut och projekt. När deras röster räknas, stärks deras lojalitet och engagemang.

4. Bygg relationer: Teambuilding och sociala aktiviteter skapar starka band mellan kollegor, vilket leder till bättre samarbete och ömsesidig respekt.

Efter mina föreläsningar får jag ofta frågan: ”Hur kan vi snabbt förbättra vår interna kommunikation?”

Mitt svar är alltid detsamma: börja med att lyssna. När vi lyssnar skapas en starkare vi-känsla, och små förändringar i hur vi interagerar kan leda till stora förbättringar i samarbetet. Att lyckas med intern kommunikation är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet.

När jag ser tillbaka på mina erfarenheter, är det tydligt att det är de mänskliga relationerna och känslan av att vara en del av något större som verkligen består. Det är stunderna av äkta samarbete, delade skratt och gemensamma segrar som vi bär med oss. Och det är precis den känslan jag vill hjälpa er att skapa. För när kraften kommer inifrån, när vi känner oss som ett starkt ”vi”, då är vi nästintill oövervinnerliga.

// Anna Almberg – för att läsa mer och boka en föreläsning, klicka här!

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.