Tfn. 031 38 37 000

Få professionella råd av våra erfarna konsulter

Blogg

Att skapa balans mellan arbete, vardag och avkoppling

Tillbaka till blogg

27. augusti 2024

En balans mellan belastning och återhämtning är viktig för att må bra och undvika stress och utmattningsbesvär. Det är enkelt på pappret men kan vara svårt att få till i verkligheten. I den här texten skall jag hjälpa dig komma i gång med arbetet för att skapa den efterlängtade balansen.

När det handlar om belastning och framför allt mental belastning är det enkelt uttryckt allt hjärnan är med om på dagen. Det spelar ingen roll om det är något hjärnan har fått se, höra eller uppleva i vardagen eller om det är något som pågår på insidan med tankeverksamhet och känslor. Allt är belastning.

Återhämtning är inte bara att sova. Det är väldigt mycket mer än så. Sömn, mat och fysisk aktivitet är grundpelarna i alla människors återhämtning. Men det finns också energi i det vi inte kan äta eller träna oss till. Det finns ytterligare en energi vi människor måste ha och den får vi genom upplevelser. Att hjärnan får se olika miljöer, prata med olika människor, utsättas för olika typer av upplevelser. Det ger både energi och signalsubstanser.

När belastningen är för hög och återhämtningen inte är tillräckligt i proportion vad som hade behövts blir vi människor trötta i huvudet. En dag här och där innebär sällan ett problem, men när grundinställningen är att det är ”minus på kontot” i slutet av varje dag går vi människor till slut sönder på ett eller annat sätt.

För egen del går jag sönder i kroppen i stället för mentalt. Jag fick diabetes typ2 av en brutalt pressad och stressig period 2017 och den sjukdomen bråkar fortfarande med mig.

Lösningen är att minska belastningen och öka återhämtning. Det är också viktigt att man löser problemet utifrån perspektivet ”många bäckar små”. Det kommer inte gå att göra allt på en gång. Du kommer aldrig kunna minska all belastning helt och återhämta dig maximalt. Det är inte heller syftet. Men att minska belastningen med några procent och planera och prioritera återhämtningen mer än tidigare kommer räcka långt för de allra flesta.

Vad är ”need to do” och vad är ”nice to do”? Hur mycket pauser finns det under dagen och kopplar du av efter jobbet eller är det hem till arbete nummer två i Familjen AB?

// Björn Rudman – för att läsa mer eller boka en föreläsning, klicka här!

 

Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta föreläsaren för ditt evenemang?

Få professionella råd från våra begåvade konsulter och skicka enkelt en förfrågan till oss. Du får snabbt svar på exempelvis pris och datum.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.